Benvolguts socis,

La passada temporada vam inaugurar la nova secció de l’Associació de Concerts de Reus, l’Observatori Cultural. Com a coordinadora d’aquesta, em plau adreçar-vos unes paraules d’agraïment per la bona acollida que ens vàreu dispensar amb la vostra assistència presencial i virtual als nostres col·loquis. Encetem la segona temporada de l’Observatori amb força i il·lusió així com amb l’esperança que les condicions seran molt més propícies per facilitar la vostra presència i participació en les propostes que us farem. Seguirem amb els col·loquis i amb convidats de primera línia amb els temes següents:

LA MÚSICA A LA PUBLICITAT

Divendres, 4 de febrer de 2022, al Centre de Lectura de Reus, a les 19h.

CONVIDATS:

Fito Luri Manresa (cantautor i membre de l’agència de comunicació el Núvol Blanc).

www.fitoluri.cat

Màrius Serra i Roig (escriptor, llicenciat en Filologia Anglesa i membre de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans).

www.mariusserra.cat

ASPECTES A TRACTAR: Entre d’altres, es parlarà sobre l’associació de la música amb el públic a qui va dirigit el producte, el logo musical, la sintonia, l’anunci, el videoclip, la banda sonora, la inducció al consumisme, la importància de la música en la publicitat, els gèneres musicals segons el producte a anunciar…

PERIODISME I CRÍTICA MUSICAL

Divendres, 5 de novembre de 2021, al Centre de Lectura de Reus, a les 19h.

CONVIDATS:

Bernat Dedéu i Pastor (filòsof, escriptor i músic, treballa a la majoria de mitjans de comunicació del país).

www.bernatdedeu.cat

Oriol Pérez Treviño (musicòleg, assagista i filòsof, publica treballs sobre art, literatura i pensament musical).

ASPECTES A TRACTAR: Entre d’altres, els especialistes parlaran sobre l’equanimitat i objectivitat de la crítica musical, el coneixement musical en la crítica musical, sentenciar i condemnar en una crítica, les idees musicals preconcebudes, la necessitat de la crítica, la no-crítica, crítica i manipulació, la prepotència i la humilitat en la crítica musical…

ELS MUSICALS: DE BROADWAY AL PARAL·LEL

Divendres, 6 de maig de 2022, al Centre de Lectura de Reus, a les 19h.

CONVIDATS:

Jordi Vall Gendre (director escènic, gestor d’institucions, empreses i plataformes culturals i professor d’interpretació).

Albert Guinovart i Mingacho (pianista, compositor, professor a l’ESMUC i acadèmic de la Reial Acadèmia de Belles Arts i de Sant Jordi).

www.albertguinovart.com

ASPECTES A TRACTAR: Entre d’altres, interacció de l’equip creatiu d’un musical, el fil argumental i el fil musical, del llibret a la partitura, òpera versus musical, el càsting, del cinema musical al musical, els musicals Jukebox, el musical comercial…

La novetat d’aquesta temporada consisteix en haver organitzat el Primer Curs d’Òpera Marcel Gorgori a la nostra ciutat (6 tardes d’octubre i novembre de 2021). Aquesta proposta s’enceta amb la perspectiva d’oferir-la cada any amb temàtiques diferents sobre l’òpera. Els amants d’aquest gènere podrem endinsar-nos en aquest món apassionant de la mà d’una de les persones més mediàtiques del nostre país sobre aquest tema.

Gràcies al vostre suport, la segona temporada de l’Observatori Cultural promet ser engrescadora, interessant i curulla de música, cultura i convidats de gran prestigi.

Us convidem a participar i gaudir de totes les activitats que hem preparat. Sereu molt benvinguts.

Ens hi veiem!

Núria Puig Ribas
Coordinadora de l’Observatori Cultural

Benvolguts, 

Des de la junta directiva de l’Associació de Concerts estem sempre pendents de les necessitats de la nostra entitat i de les aspiracions que no volem deixar de tenir per seguir endavant. Aquestes aspiracions s’han materialitzat al llarg dels anys amb la inquietud d’assolir cada vegada un nivell més alt en els concerts que programem any rere any. Més concerts, més qualitat i més assistència són alguns dels reptes que ens hem proposat i que, amb la vostra connivència, queda palès que ho estem aconseguint. 

Però l’essència inquieta de l’Associació de Concerts no ens permet aturar-nos en la nostra tasca i, conscients que ens hem d’adaptar a les necessitats del S. XXI, hem engegat un nou projecte: l’Observatori Cultural Gaudí. Sota aquest títol encetem un seguit d’activitats de caire cultural (conferències, col·loquis, classes magistrals, col·laboracions amb altres entitats) dirigides a satisfer els possibles interessos dels nostres socis. 

La nostra aspiració no és altra que apropar més la música al públic des de diversos vessants i, sense descuidar les noves tecnologies, fer que aquesta entitat col·labori una mica més en la imperiosa necessitat que les humanitats, amb la música al capdavant, ens facin a tots plegats, una mica millors. 

Aquesta temporada us presentem tres col·loquis molt interessants i amb convidats de primer nivell tal i com podreu veure tot seguit:

MÚSICA, BALLET I PINTURA: “Simbiosi entre les tres disciplines i els seus creadors”

Divendres, 13 de novembre de 2020. El Círcol de Reus. 21:00h

CONVIDATS:

Elizabeth Cohen (directora artística del Ballet Contemporani de Catalunya)

Web Elisabeth Cohen

Joan Magrané (compositor reusenc de gran projecció internacional i guanyador, entre altres, del Premi Reina Sofía de Composició Musical 2013).

www.joanmagrane.com

David Callau (pintor i artista multidisciplinar de Cambrils, sol·licitat a galeries d’art de tot el món).

www.davidcallaugene.com

Foto: Jesús Umbría
Foto: Jesús Umbría

ASPECTES A TRACTAR: Entre d’altres, els especialistes convidats parlaran de la comunicació entre el músic, el coreògraf i l’artista plàstic a l’hora de posar en escena una obra, quin és i com és l’impuls creatiu en cadascun d’ells o com, aquesta creativitat, pot transformar el propi creador…

MÚSICA I CINEMA: “La utilització de la música clàssica i de nova creació en el cinema”

Divendres, 5 de febrer de 2021. El Círcol de Reus. 21:00h

CONVIDATS:

Daniel Villanueva (guionista, productor, director de cinema i director i fundador de l’Escola de Cinema de Reus, a més d’haver estat guardonat al Festival de Cannes i als premis Goya).

Web Daniel Villanueva

Àlex Gorina (crític de cinema i director i conductor de programes sobre cinema a TV3 i a Catalunya Ràdio com “La finestra indiscreta”, “Sala 33” o “La gran il·lusió”).

Arnau Bataller (compositor de música per a cinema destacant, entre d’altres, la de les pel·lícules “Perdona si te llamo amor”, “Polseres vermelles” o “La herencia Valdemar”).

www.arnaubataller.com

ASPECTES A TRACTAR: Entre d’altres, es parlarà sobre les funcions de la música en una pel·lícula, la implicació del compositor en la creació cinematogràfica o les tendències musicals actuals en el món del cinema…

MÚSICA I EMOCIONS: ”Transmissió de l’emoció compositor-intèrpret-receptor. Realitat o fal·làcia?”

Divendres, 7 de maig de 2021. El Círcol de Reus. 21:00h.

CONVIDATS:

Josep Maria Guix (compositor)

www.josepmariaguix.com

Marcel Gorgori (periodista, escriptor, presentador i conductor de        nombrosos programes especialitzats en música a la televisió i a la ràdio).

www.marcelgorgori.cat

ASPECTES A TRACTAR: Entre d’altres, es parlarà sobre la relació entre l’emoció i la sensibilitat. Tothom es pot emocionar? La finalitat de la música és aquesta? Pot emocionar igualment una música amb text o sense text?

Us convidem a participar en les activitats programades de les quals us anirem informant puntualment. Entre tots farem créixer la nostra entitat, la nostra cultura i la nostra ciutat.

Una vegada més, gràcies per la vostra confiança.

OBSERVATORI CULTURAL GAUDÍ.

Núria Puig, coordinadora

I Curs de Tardor d'Òpera Marcel Gorgori a Reus

"Els mites de l'òpera"
El periodista, escriptor i presentador Marcel Gorgori, amb la col.laboració de l’Observatori Cultural de l’Associació de Concerts de Reus, presenta el I Curs de Tardor d’Òpera Marcel Gorgori a Reus; “Els mites de l’òpera”. Un curs destinat a gaudir a fons de l’art i de la vida dels que, segurament, són els 5 mites més grans que la història de l’òpera ha donat: Maria Callas (La tragèdia grega), Enrico Caruso (L’estrella del poble), Luciano Pavarotti (Bravo Tutto!), Montserrat Caballé (La creació d’un so) i Jaume Aragall (La veu o la vida).
 
Els Cursos d’Òpera Marcel Gorgori estan sempre pensats per a fer passar bones estones i interessar tant els grans afeccionats a l’òpera com també aquells que potser no se’n consideren, però que tenen curiositat per acostar-s’hi.
 
El curs dedicarà un sessió sencera a cadascuna d’aquestes extraordinàries figures, analitzarà l’excepcionalitat i les enormes aportacions artístiques de cadascuna d’elles i farà, també, una ullada a les vides singulars que van portar i que, en la major part dels casos, van contribuir de manera decisiva a fer-los de passar l’excel·lència en l’art i en l’òpera, per convertir-los en mites. La sisena sessió del curs es dedicarà a veure i a comentar amb detall una òpera sencera en vídeo protagonitzada per un dels grans noms del curs. 
 
Detalls del curs
Dates:
  • dimarts 19 d’octubre de 2021
  • dimarts 26 d’octubre de 2021
  • dimarts 2 de novembre de 2021
  • dimarts 9 de novembre de 2021
  • dimarts 23 de novembre de 2021
  • dimarts 30 de novembre de 2021
 
Horari: de 18:00h a 20:30h
 
Lloc: Teatre de l’Orfeó Reusenc
         Carrer de Sant Llorenç 14, 43201
         REUS
 
Preu del curs: 150 € per persona
Preu soci Associació de Concerts: 130 € per persona
 
Us podeu inscriure enviant un correu electrònic amb nom, cognoms i DNI a una d’aquestes adreces:
 
1. Les inscripcions del curs son limitades
2. En cas que, a l’octubre, les autoritats sanitàries mantinguin la recomanació de portar mascareta, caldrà venir al curs amb aquesta i es mantindrà escrupulosament la distància entre els assistents.

Edicions anteriors

Temporada 2021-2022

Observatori Cultural
“Els musicals; de Broadway al Paral.lel"

Enregistrament realitzat al Centre de Lectura de Reus el 6 de maig de 2022.

Observatori Cultural
“La música en la publicitat"

Enregistrament realitzat al Centre de Lectura de Reus el 4 de febrer de 2022.

Observatori Cultural
“Periodisme i crítica musical"

Enregistrament realitzat al Centre de Lectura de Reus el 5 de novembre de 2021.

Temporada 2020-2021

Observatori Cultural
“Música i emocions"

Enregistrament realitzat al Centre de Lectura de Reus el 16 d'abril de 2021

Observatori Cultural
“Música i cinema"

Enregistrament realitzat al Centre de Lectura de Reus el 5 de febrer de 2021

Observatori Cultural
"Música, ballet i pintura"

Enregistrament realitzat al Centre de Lectura de Reus el 16 de desembre de 2020

©Associacio de Concerts de Reus . Tots els drets reservats.