Benvolguts socis,

Ens trobem davant una nova temporada de l’Observatori Cultural, secció de l’Associació de Concerts de Reus, que ja porta dues temporades oferint-vos activitats relacionades amb la música. En la primera i segona temporades us vàrem oferir sis col·loquis amb uns convidats de luxe i, a més, a la segona temporada també us vàrem fer l’oferta per assistir a un curs d’òpera. Ara, se’ns presenta una tercera temporada on seguirem convidant-vos a conèixer de primera mà els personatges més importants i capdavanters de la música actual i de la música relacionada amb altres arts. Les tres activitats que us proposem són les següents:

LA MÚSICA INCIDENTAL PER A TEATRE

Dijous, 10 de novembre de 2022, al Centre de Lectura de Reus, a les 19h.

Tindrem com a convidat per tractar aquest tema, el dramaturg reusenc Francesc Cerro i Ferran.  A més de ser llicenciat en direcció escènica i dramatúrgia, Francesc Cerro porta a terme una brillant carrera professional com a director artístic d’importants esdeveniments teatrals, ha traduït textos d’autors universals, ha escrit i publicat diverses obres dramàtiques i porta a terme la seva tasca dins i fora del nostre país. El seu recorregut i reconeixement dins el món del teatre i la dramatúrgia el fan el convidat perfecte per encarar les qüestions relacionades amb la música incidental: la que acompanya una actuació dramàtica, ja sigui en obres de teatre, en ràdio, cinema o televisió.

MONOGRÀFIC AMB EL COMPOSITOR JOAN MAGRANÉ

divendres, 3 de febrer de 2023, al Centre de Lectura de Reus, a les 19h.

En el primer col·loqui del curs 2020-2021 sobre Música, Ballet i Pintura, ja vàrem tenir com a convidat el compositor, també reusenc, Joan Magrané A més del reconeixement internacional que el van portar a ser nominat als premis Grammy, Joan Magrané és el nou compositor resident de L’Associació de Concerts de Reus i una de les figures de la música culta actual del qual s’interpreten obres tot sovint en el panorama musical nacional i internacional. Parlarem de la seva obra i de les característiques i inquietuds artístiques en la música contemporània que sovint desconeixem. Creiem que serà una sessió molt interessant per endinsar-nos en el terreny més actual de la música culta i posar-nos al dia d’aquesta creació indispensable dins la cultura musical.

MÚSICA I EDUCACIÓ

Dijous, 18 de maig de 2023, al Centre de Lectura de Reus, a les 19h.

Aquest col·loqui interessantíssim per la temàtica i perquè constitueix la base dels músics i la música del futur, comptarà amb Pep Solorzano, Director del Conservatori de Vila-seca i amb Rosanna García, Directora del Conservatori de Música de la Diputació a Reus. Amb ells tractarem aspectes bàsics sobre l’ensenyament de la música en general i coneixerem la realitat de l’ensenyament musical de dos dels conservatoris més importants del Camp de Tarragona.

Des de la il·lusió de posar fil a l’agulla a la nova temporada de l’Observatori Cultural, us volem agrair la vostra participació en les nostres activitats i us volem convidar a seguir assistint a aquestes sessions ara que la situació actual permet acollir un ampli aforament sense limitacions. També us agraïm l’interès i el seguiment que en feu visionant les gravacions que queden penjades a les xarxes així com el seguiment en streaming.

Serà un plaer veure-us altra vegada.

Una salutació cordial!

 

Núria Puig Ribas
Coordinadora de l’Observatori Cultural

Benvolguts, 

Des de la junta directiva de l’Associació de Concerts estem sempre pendents de les necessitats de la nostra entitat i de les aspiracions que no volem deixar de tenir per seguir endavant. Aquestes aspiracions s’han materialitzat al llarg dels anys amb la inquietud d’assolir cada vegada un nivell més alt en els concerts que programem any rere any. Més concerts, més qualitat i més assistència són alguns dels reptes que ens hem proposat i que, amb la vostra connivència, queda palès que ho estem aconseguint. 

Però l’essència inquieta de l’Associació de Concerts no ens permet aturar-nos en la nostra tasca i, conscients que ens hem d’adaptar a les necessitats del S. XXI, hem engegat un nou projecte: l’Observatori Cultural Gaudí. Sota aquest títol encetem un seguit d’activitats de caire cultural (conferències, col·loquis, classes magistrals, col·laboracions amb altres entitats) dirigides a satisfer els possibles interessos dels nostres socis. 

La nostra aspiració no és altra que apropar més la música al públic des de diversos vessants i, sense descuidar les noves tecnologies, fer que aquesta entitat col·labori una mica més en la imperiosa necessitat que les humanitats, amb la música al capdavant, ens facin a tots plegats, una mica millors. 

Aquesta temporada us presentem tres col·loquis molt interessants i amb convidats de primer nivell tal i com podreu veure tot seguit:

MÚSICA, BALLET I PINTURA: “Simbiosi entre les tres disciplines i els seus creadors”

Divendres, 13 de novembre de 2020. El Círcol de Reus. 21:00h

CONVIDATS:

Elizabeth Cohen (directora artística del Ballet Contemporani de Catalunya)

Web Elisabeth Cohen

Joan Magrané (compositor reusenc de gran projecció internacional i guanyador, entre altres, del Premi Reina Sofía de Composició Musical 2013).

www.joanmagrane.com

David Callau (pintor i artista multidisciplinar de Cambrils, sol·licitat a galeries d’art de tot el món).

www.davidcallaugene.com

Foto: Jesús Umbría
Foto: Jesús Umbría

ASPECTES A TRACTAR: Entre d’altres, els especialistes convidats parlaran de la comunicació entre el músic, el coreògraf i l’artista plàstic a l’hora de posar en escena una obra, quin és i com és l’impuls creatiu en cadascun d’ells o com, aquesta creativitat, pot transformar el propi creador…

MÚSICA I CINEMA: “La utilització de la música clàssica i de nova creació en el cinema”

Divendres, 5 de febrer de 2021. El Círcol de Reus. 21:00h

CONVIDATS:

Daniel Villanueva (guionista, productor, director de cinema i director i fundador de l’Escola de Cinema de Reus, a més d’haver estat guardonat al Festival de Cannes i als premis Goya).

Web Daniel Villanueva

Àlex Gorina (crític de cinema i director i conductor de programes sobre cinema a TV3 i a Catalunya Ràdio com “La finestra indiscreta”, “Sala 33” o “La gran il·lusió”).

Arnau Bataller (compositor de música per a cinema destacant, entre d’altres, la de les pel·lícules “Perdona si te llamo amor”, “Polseres vermelles” o “La herencia Valdemar”).

www.arnaubataller.com

ASPECTES A TRACTAR: Entre d’altres, es parlarà sobre les funcions de la música en una pel·lícula, la implicació del compositor en la creació cinematogràfica o les tendències musicals actuals en el món del cinema…

MÚSICA I EMOCIONS: ”Transmissió de l’emoció compositor-intèrpret-receptor. Realitat o fal·làcia?”

Divendres, 7 de maig de 2021. El Círcol de Reus. 21:00h.

CONVIDATS:

Josep Maria Guix (compositor)

www.josepmariaguix.com

Marcel Gorgori (periodista, escriptor, presentador i conductor de        nombrosos programes especialitzats en música a la televisió i a la ràdio).

www.marcelgorgori.cat

ASPECTES A TRACTAR: Entre d’altres, es parlarà sobre la relació entre l’emoció i la sensibilitat. Tothom es pot emocionar? La finalitat de la música és aquesta? Pot emocionar igualment una música amb text o sense text?

Us convidem a participar en les activitats programades de les quals us anirem informant puntualment. Entre tots farem créixer la nostra entitat, la nostra cultura i la nostra ciutat.

Una vegada més, gràcies per la vostra confiança.

OBSERVATORI CULTURAL GAUDÍ.

Núria Puig, coordinadora

I Curs de Tardor d'Òpera Marcel Gorgori a Reus

"Els mites de l'òpera"
El periodista, escriptor i presentador Marcel Gorgori, amb la col.laboració de l’Observatori Cultural de l’Associació de Concerts de Reus, presenta el I Curs de Tardor d’Òpera Marcel Gorgori a Reus; “Els mites de l’òpera”. Un curs destinat a gaudir a fons de l’art i de la vida dels que, segurament, són els 5 mites més grans que la història de l’òpera ha donat: Maria Callas (La tragèdia grega), Enrico Caruso (L’estrella del poble), Luciano Pavarotti (Bravo Tutto!), Montserrat Caballé (La creació d’un so) i Jaume Aragall (La veu o la vida).
 
Els Cursos d’Òpera Marcel Gorgori estan sempre pensats per a fer passar bones estones i interessar tant els grans afeccionats a l’òpera com també aquells que potser no se’n consideren, però que tenen curiositat per acostar-s’hi.
 
El curs dedicarà un sessió sencera a cadascuna d’aquestes extraordinàries figures, analitzarà l’excepcionalitat i les enormes aportacions artístiques de cadascuna d’elles i farà, també, una ullada a les vides singulars que van portar i que, en la major part dels casos, van contribuir de manera decisiva a fer-los de passar l’excel·lència en l’art i en l’òpera, per convertir-los en mites. La sisena sessió del curs es dedicarà a veure i a comentar amb detall una òpera sencera en vídeo protagonitzada per un dels grans noms del curs. 
 
Detalls del curs
Dates:
  • dimarts 19 d’octubre de 2021
  • dimarts 26 d’octubre de 2021
  • dimarts 2 de novembre de 2021
  • dimarts 9 de novembre de 2021
  • dimarts 23 de novembre de 2021
  • dimarts 30 de novembre de 2021
 
Horari: de 18:00h a 20:30h
 
Lloc: Teatre de l’Orfeó Reusenc
         Carrer de Sant Llorenç 14, 43201
         REUS
 
Preu del curs: 150 € per persona
Preu soci Associació de Concerts: 130 € per persona
 
Us podeu inscriure enviant un correu electrònic amb nom, cognoms i DNI a una d’aquestes adreces:
 
1. Les inscripcions del curs son limitades
2. En cas que, a l’octubre, les autoritats sanitàries mantinguin la recomanació de portar mascareta, caldrà venir al curs amb aquesta i es mantindrà escrupulosament la distància entre els assistents.

Temporada 2022-2023

Observatori Cultural
"La Música de Joan Magrané"
Compositor Resident de l'Associació de Concerts de Reus

Enregistrament realitzat al Centre de Lectura de Reus el 3 de febrer de 2023.

Observatori Cultural
"La música incidental per a teatre"

Enregistrament realitzat al centre de Lectura de Reus el 10 de novembre de 2022.

Edicions anteriors

Temporada 2021-2022

Observatori Cultural
“Els musicals; de Broadway al Paral.lel"

Enregistrament realitzat al Centre de Lectura de Reus el 6 de maig de 2022.

Observatori Cultural
“La música en la publicitat"

Enregistrament realitzat al Centre de Lectura de Reus el 4 de febrer de 2022.

Observatori Cultural
“Periodisme i crítica musical"

Enregistrament realitzat al Centre de Lectura de Reus el 5 de novembre de 2021.

Temporada 2020-2021

Observatori Cultural
“Música i emocions"

Enregistrament realitzat al Centre de Lectura de Reus el 16 d'abril de 2021

Observatori Cultural
“Música i cinema"

Enregistrament realitzat al Centre de Lectura de Reus el 5 de febrer de 2021

Observatori Cultural
"Música, ballet i pintura"

Enregistrament realitzat al Centre de Lectura de Reus el 16 de desembre de 2020

Logo-Assoc-n-300
©Associacio de Concerts de Reus . Tots els drets reservats.