Benvolguts socis, ens disposem a encetar una nova temporada de l’Associació de Concerts amb una programació farcida de propostes interessants i, també, aquesta serà la quarta temporada de l’Observatori Cultural que, com ja sabeu, proposa col·loquis sobre música relacionada amb altres aspectes.

Continuem amb una oferta de tres col·loquis més que segur que seran interessants per a vosaltres i que sabreu apreciar. Des de l’inici hem tingut convidats de gran prestigi del panorama musical de Catalunya i de fora de les nostres fronteres.

Així doncs, us anunciem les tres propostes per a aquest curs. Són les següents:

DESÈ ANIVERSARI DEL FESTIVAL ACCENTS

Dimarts, 7 de novembre de 2023, a les 19 h al Centre de Lectura.

Els convidats en aquest col·loqui seran Joan Reig, bateria del grup de rock català Els Pets, a més d’altres formacions com Refugi, Mesclat i Tàrraco Surfers. El 2018 va presentar el seu primer disc en solitari després de més de trenta-cinc anys en els escenaris. Ens acompanyarà també Isaac Albesa, programador i director del certamen. Parlarem de la incidència d’aquest festival en el Camp de Tarragona així com dels aspectes més interessants sobre la formació, programació i entrellats que l’han fet possible durant deu anys.

LA FUNCIÓ DE LA MÚSICA EN LA SOCIETAT ACTUAL

Dijous, 7 de març de 2024, a les 19 h al Centre de Lectura.

Parlarem amb dues personalitats dins de l’escena musical actual tant a nivell de Catalunya com en l’àmbit local de les nostres contrades, amb Pere Pons, periodista, crític musical, programador i productor que, a més, ha col·laborat en els diaris El Punt, La Vanguàrdia i Avui, entre altres mitjans de comunicació. Va ser programador del conegut club de Jazz Jamboree de Barcelona. Ha estat professor del Conservatori del Liceu i ha fet documentals i llibres sobre jazz i reconeguts artistes. L’acompanyarà Martí Marfà, programador artístic de la FIM (Fira de música emergent i familiar de Vila-seca), per donar una visió més propera de l’activitat musical prop de Reus.

Conversarem sobre les inquietuds i les preferències musicals del públic actualment, dels diferents tipus de públic i de les dificultats que troben, com a programadors, en el panorama musical actual.

EL PAPER DE LA DONA EN LA MÚSICA ACTUAL

Dijous, 16 de maig de 2024, a les 19 h al Centre de Lectura.

Per acabar, al final de la temporada, farem protagonistes a les dones, dins el panorama musical.

Hem tingut la gran sort de poder comptar amb dues dones molt potents tant dins del món de la composició com de la interpretació.

Així doncs, tindrem la compositora Anna Cazurra, de la qual l’orquestra Camerata XXI en va estrenar una obra la temporada passada, i amb la soprano Sara Blanch, reconeguda com a una de les millors sopranos del panorama internacional en l’actualitat, i que és nascuda al Camp de Tarragona (si els seus compromisos professionals, finalment, no s’interposen entre la seva carrera i el nostre col·loqui!).

Amb elles podrem aprofundir en les circumstàncies, els reptes i la problemàtica que tenen les dones en el món musical del nostre segle i concretament a Catalunya.

Tot plegat, estimats socis, una proposta que esperem que sigui del vostre interès i on esperem comptar amb la vostra, sempre benvinguda, presència.

Recordeu que podeu assistir als col·loquis de manera presencial, important per crear el caliu adequat, però que els podeu seguir en streaming si no podeu venir a la nostra cita. Finalment, també podeu veure els col·loquis en línia al canal Youtube del Centre de Lectura de Reus, perquè queden penjats per tal que estiguin a l’abast de tothom.

Rebeu la més cordial salutació!

 

Núria Puig Ribas

Coordinadora de l’Observatori Cultural

Benvolguts, 

Des de la junta directiva de l’Associació de Concerts estem sempre pendents de les necessitats de la nostra entitat i de les aspiracions que no volem deixar de tenir per seguir endavant. Aquestes aspiracions s’han materialitzat al llarg dels anys amb la inquietud d’assolir cada vegada un nivell més alt en els concerts que programem any rere any. Més concerts, més qualitat i més assistència són alguns dels reptes que ens hem proposat i que, amb la vostra connivència, queda palès que ho estem aconseguint. 

Però l’essència inquieta de l’Associació de Concerts no ens permet aturar-nos en la nostra tasca i, conscients que ens hem d’adaptar a les necessitats del S. XXI, hem engegat un nou projecte: l’Observatori Cultural Gaudí. Sota aquest títol encetem un seguit d’activitats de caire cultural (conferències, col·loquis, classes magistrals, col·laboracions amb altres entitats) dirigides a satisfer els possibles interessos dels nostres socis. 

La nostra aspiració no és altra que apropar més la música al públic des de diversos vessants i, sense descuidar les noves tecnologies, fer que aquesta entitat col·labori una mica més en la imperiosa necessitat que les humanitats, amb la música al capdavant, ens facin a tots plegats, una mica millors. 

Aquesta temporada us presentem tres col·loquis molt interessants i amb convidats de primer nivell tal i com podreu veure tot seguit:

MÚSICA, BALLET I PINTURA: “Simbiosi entre les tres disciplines i els seus creadors”

Divendres, 13 de novembre de 2020. El Círcol de Reus. 21:00h

CONVIDATS:

Elizabeth Cohen (directora artística del Ballet Contemporani de Catalunya)

Web Elisabeth Cohen

Joan Magrané (compositor reusenc de gran projecció internacional i guanyador, entre altres, del Premi Reina Sofía de Composició Musical 2013).

www.joanmagrane.com

David Callau (pintor i artista multidisciplinar de Cambrils, sol·licitat a galeries d’art de tot el món).

www.davidcallaugene.com

Foto: Jesús Umbría
Foto: Jesús Umbría

ASPECTES A TRACTAR: Entre d’altres, els especialistes convidats parlaran de la comunicació entre el músic, el coreògraf i l’artista plàstic a l’hora de posar en escena una obra, quin és i com és l’impuls creatiu en cadascun d’ells o com, aquesta creativitat, pot transformar el propi creador…

MÚSICA I CINEMA: “La utilització de la música clàssica i de nova creació en el cinema”

Divendres, 5 de febrer de 2021. El Círcol de Reus. 21:00h

CONVIDATS:

Daniel Villanueva (guionista, productor, director de cinema i director i fundador de l’Escola de Cinema de Reus, a més d’haver estat guardonat al Festival de Cannes i als premis Goya).

Web Daniel Villanueva

Àlex Gorina (crític de cinema i director i conductor de programes sobre cinema a TV3 i a Catalunya Ràdio com “La finestra indiscreta”, “Sala 33” o “La gran il·lusió”).

Arnau Bataller (compositor de música per a cinema destacant, entre d’altres, la de les pel·lícules “Perdona si te llamo amor”, “Polseres vermelles” o “La herencia Valdemar”).

www.arnaubataller.com

ASPECTES A TRACTAR: Entre d’altres, es parlarà sobre les funcions de la música en una pel·lícula, la implicació del compositor en la creació cinematogràfica o les tendències musicals actuals en el món del cinema…

MÚSICA I EMOCIONS: ”Transmissió de l’emoció compositor-intèrpret-receptor. Realitat o fal·làcia?”

Divendres, 7 de maig de 2021. El Círcol de Reus. 21:00h.

CONVIDATS:

Josep Maria Guix (compositor)

www.josepmariaguix.com

Marcel Gorgori (periodista, escriptor, presentador i conductor de        nombrosos programes especialitzats en música a la televisió i a la ràdio).

www.marcelgorgori.cat

ASPECTES A TRACTAR: Entre d’altres, es parlarà sobre la relació entre l’emoció i la sensibilitat. Tothom es pot emocionar? La finalitat de la música és aquesta? Pot emocionar igualment una música amb text o sense text?

Us convidem a participar en les activitats programades de les quals us anirem informant puntualment. Entre tots farem créixer la nostra entitat, la nostra cultura i la nostra ciutat.

Una vegada més, gràcies per la vostra confiança.

OBSERVATORI CULTURAL GAUDÍ.

Núria Puig, coordinadora

I Curs de Tardor d'Òpera Marcel Gorgori a Reus

"Els mites de l'òpera"
El periodista, escriptor i presentador Marcel Gorgori, amb la col.laboració de l’Observatori Cultural de l’Associació de Concerts de Reus, presenta el I Curs de Tardor d’Òpera Marcel Gorgori a Reus; “Els mites de l’òpera”. Un curs destinat a gaudir a fons de l’art i de la vida dels que, segurament, són els 5 mites més grans que la història de l’òpera ha donat: Maria Callas (La tragèdia grega), Enrico Caruso (L’estrella del poble), Luciano Pavarotti (Bravo Tutto!), Montserrat Caballé (La creació d’un so) i Jaume Aragall (La veu o la vida).
 
Els Cursos d’Òpera Marcel Gorgori estan sempre pensats per a fer passar bones estones i interessar tant els grans afeccionats a l’òpera com també aquells que potser no se’n consideren, però que tenen curiositat per acostar-s’hi.
 
El curs dedicarà un sessió sencera a cadascuna d’aquestes extraordinàries figures, analitzarà l’excepcionalitat i les enormes aportacions artístiques de cadascuna d’elles i farà, també, una ullada a les vides singulars que van portar i que, en la major part dels casos, van contribuir de manera decisiva a fer-los de passar l’excel·lència en l’art i en l’òpera, per convertir-los en mites. La sisena sessió del curs es dedicarà a veure i a comentar amb detall una òpera sencera en vídeo protagonitzada per un dels grans noms del curs. 
 
Detalls del curs
Dates:
  • dimarts 19 d’octubre de 2021
  • dimarts 26 d’octubre de 2021
  • dimarts 2 de novembre de 2021
  • dimarts 9 de novembre de 2021
  • dimarts 23 de novembre de 2021
  • dimarts 30 de novembre de 2021
 
Horari: de 18:00h a 20:30h
 
Lloc: Teatre de l’Orfeó Reusenc
         Carrer de Sant Llorenç 14, 43201
         REUS
 
Preu del curs: 150 € per persona
Preu soci Associació de Concerts: 130 € per persona
 
Us podeu inscriure enviant un correu electrònic amb nom, cognoms i DNI a una d’aquestes adreces:
 
1. Les inscripcions del curs son limitades
2. En cas que, a l’octubre, les autoritats sanitàries mantinguin la recomanació de portar mascareta, caldrà venir al curs amb aquesta i es mantindrà escrupulosament la distància entre els assistents.

Temporada 2023-2024

Edicions anteriors

Temporada 2022-2023

Observatori Cultural
"La Música de Joan Magrané"
Compositor Resident de l'Associació de Concerts de Reus

Enregistrament realitzat al Centre de Lectura de Reus el 3 de febrer de 2023.

Observatori Cultural
"La música incidental per a teatre"

Enregistrament realitzat al centre de Lectura de Reus el 10 de novembre de 2022.

Temporada 2021-2022

Observatori Cultural
“Els musicals; de Broadway al Paral.lel"

Enregistrament realitzat al Centre de Lectura de Reus el 6 de maig de 2022.

Observatori Cultural
“La música en la publicitat"

Enregistrament realitzat al Centre de Lectura de Reus el 4 de febrer de 2022.

Observatori Cultural
“Periodisme i crítica musical"

Enregistrament realitzat al Centre de Lectura de Reus el 5 de novembre de 2021.

Temporada 2020-2021

Observatori Cultural
“Música i emocions"

Enregistrament realitzat al Centre de Lectura de Reus el 16 d'abril de 2021

Observatori Cultural
“Música i cinema"

Enregistrament realitzat al Centre de Lectura de Reus el 5 de febrer de 2021

Observatori Cultural
"Música, ballet i pintura"

Enregistrament realitzat al Centre de Lectura de Reus el 16 de desembre de 2020

Logo-Assoc-n-300
©Associacio de Concerts de Reus . Tots els drets reservats.